Blog

Blog
Despre leadership în perioade de criză

Comments (0) - Uncategorized

Despre leadership în perioade de criză

Dați putere și autonomie echipelor voastre, simțiți-vă confortabil cu faptul că nu aveți toate răspunsurile, fiți vulnerabili și ascultați-i pe ceilalți!

Pentru toți cei pe poziții de vârf în leadership este momentul de a face mișcări îndrăznețe, de a se reconecta cu obiectivele și de a se da la o parte din drum.

Este timpul să treceți de la modelul leadershipului de sus în jos, de la o singură sursă, la un model care promovează autonomia, colaborarea și includerea, ca și libertatea și capacitatea decizională pentru ca echipele să se poată adapta rapid.

Oricât de inconfortabil ar putea să pară, de la nivelul unui model bazat pe autoritate, în care aveți controlul deplin și cunoașteți toate răspunsurile, în acest fel afacerea dumneavoastră va stagna și nu va crește. Într-un mediu al lucrului de la distanță, nu puteți fi peste tot și auzi tot, așa că a învăța să vă lăsați echipa să-și rezolve singură problemele și aplicarea unui stil conducere colectivă sunt elemente esențiale.

Jerry Colonna, executive coach, spune că: „Din nefericire, stucturile noastre sociale întăresc idea că oamenii care au puterea au și toate răspunsurile. În realitate, persoanele care au răspunsurile sunt cele care sunt cel mai aproape de problemă.”

În urma observațiilor personale din ultimele aproape 12 luni, pot să afirm că nimeni nu are o carte cu instrucțiuni clare, toată lumea face tot ce poate, cât de bine poate, dar cei care reușesc respectă următoarele reguli:

Puneți-vă sub semnul întrebării

Autocunoașterea definește capacitatea de adaptare a leadershipului. A ști cum să folosești vulnerabilitatea ca forță în perioade de incertitudineși să mărești capacitatea de autocunoaștere vă va ajuta să vă conectați cu echipa și să creați sentimentul de apartenență. Puteți fi în continuare o stâncă, o ancoră pentru echipa voastră, în timp ce rămâneți deschiși la emoțiile pe care la trăiți. Un raport Gallup arată că printre companiile care au adoptat această abordare umană cu o evidențiere a vulnerabilității, „numărul oamenilor cu adevărat implicați în ceea ce fac a crescut cu 12%, în ciuda circumstanțelor prezentului.”

A fi vulnerabili înseamnă să-i lăsați pe cei din jur să vadă ce se întâmplă cu voi, fără să puneți totul pe masă. Echipa voadstră este acolo ca să facă o treabă, nu pentru a fi propriul vostru terapeut.

Ceea ce am văzut că merge foarte bine este crearea unor grupuri mici, de patru, maxim cinci persoane cu experiențe diversificate. Ei prioritizează întâlnirile și nu lasă baltă echipele, au o structură simplificată așa că se știe la ce te poți aștepta. Adesea totul începe cu „ce te deranjează” sau „la ce te gândești”. Susținându-se unul pe celălalt în timpul noilor provocări crează o ușurarea, pentru că este bine să știi ca este cineva care te ascultă atunci când ești în dubiu sau care te ajută în mod pozitiv să ieși din zona de confort.

Creați o zonă de decizie deschisă

Atunci când lărgiți cercul celor care iau decizii și aduceți noi voci care să vă ajute să navigați printre deciziile pe termen scurt, creați soluții în mod colaborativ. Acest lucru duce la o asumare colectivă și la un angajament sporit, care este la fel de important în lumea lucrurlui de la distanță. Angajați oameni care vă inspiră, așa că lăsați-i să ia frâiele, apleați la capacitatea intelectuală a echipelor voastre.

Exact cum spunea Steve Jobs: „Nu are sens să angajați oamemi deștepți cărora să le spuneți ce să facă; noi angajăm oameni care să ne spună nouă ce să facem.”

Este posibil să creați o excelentă dinamică a echipei chiar și într-un mediu al lucrului de la distanță, dacă vă schimbați starea mentală spre curiozitate și vă îndepărtați de vechea școală a ședințelor care storc informațiile. Dacă ședințele voastre se desfășoară la fel ca pe vremea când se țineau față în față, atunci faceți ceva greșit.

Organizați-vă agenda ca pe un set de întrebări care-și caută răspuns în loc de o adunătură de subiecte care trebuie discutate. Conform unui studiu condus de Steven Rogelberg la MIT, doar 50% din timpul alocat unei ședințe este eficient și implică participanții, iar aceste cifre legate de eficiență coboară și mai jos când vine vorba de ședințele online.

Lucrați împreună cu grupul de conducere

Este important să înțelegeți cum să lucrați cu membrii grupului vostru de conducere ca parteneri în loc să vă îngrijorați că-și vor pierde încrederea în capacitatea voastră de a conduce dacă vă deschideți către ei.

Simțiți-vă confortabil în privința faptului că nu dețineți toate răspunsurile și implicați perspectivele celor din jurul vostru. Nu trebuie să fiți primul care pune o idee pe masă. Cei cu care discutați aduc o mulțime de cunoștințe, experiențe și înțelepciune, dar nu vor ști cum să vă ajute dacă nu-i întrebați.

Oricât de mult am crede că suntem deschiși, majoritatea oamenilor nu pot citi dincolo de bravadă. Da, lucrurile nu au mers conform planului inițial anul trecut și, sigur, este o dezamăgire să nu fim în aceeași încăpere cu toții, dar nu e totul pierdut. În asemenea perioade disruptive apar mari oportunități. Cum le recoltați și cum profitați de ele?

Reconectați-vă cu propria busolă

Conducătorii firmelor se luptă să se reconecteze cu obiectivele, să se îndepărteze de sentimentul că trebuie să știe toate răspunsurile și și-au angajat echipele în experimentări rapide pentru a-și da seama care este modul cel mai bun de a lucra împreună, de la distanță, în această lume nouă.

Definind o destinație, puteți dace alegeri pe termen scurt pentru un succes pe termen lung. Discutam recent cu un antreprenor cu ștate vechi, a cărui încfredere a fost puternic afectată de criză, care pentru a se regăsi a trebuit să se reconecteze cu mentalitatea de la început, când a fondat afacerea, pentru a-și schimba perspectiva și a pune trenul înapoi pe linie…

Găsindu-vă nordul și propria Stea Polară vă veți revitaliza, vă veți recentra pe zilele în care nu erați atât de puternici. Atunci când sunteți plini de pasiune, acest lucru acționează ca o momeală a speranței pentru cei din jurul vostru, iar ca lider e ceea ce nu puteți delega. Sper că ați înțeles asta deja!

Alte articole interesante:

Interviul de recrutare – câteva motive ale eșecului

Managementul personalului pe o navă care se scufundă

De ce este atât de mare rezistența angajaților la schimbare?

Cultura organizațională este în mare parte invizibilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *