Blog

Blog
Elementele unui ego inteligent emoțional

Comments (0) - Uncategorized

Elementele unui ego inteligent emoțional

Egoul este o continuitate. La una dintre extreme e prea mult. Atunci când avem un ego supradezvoltat suntem superîncrezători și aroganți. Când avem prea puțin, ne lipsește încrederea și stima de sine. Iată cele trei chei pentru dezvoltarea unui echilibru:

  • Modestia;
  • Curiozitatea;
  • Veridicitatea.

Modestia oprește un ego sănătos să se îmbolnăvească. Are abilitatea unică de a deschide mințile, ținându-ne curioși și interesați de ceilalți.

Dacă nu suntem gata să ascultăm și să învățăm, curiozitatea și veridicitatea nu vor avea nicio șansă să intre în luptă. Discuțiile și dezbaterile care facilitează progresul ne obligă să suspendăm temporar ceea ce credem că este mai bine pentru noi pentru a putea lua în considerare care este interesul major al afacerii.

Modestia este cheia!

Fără a ne pierde încrederea în ceea ce suntem sau a reduce importanța a ceea ce am realizat, modestia crează o dorință de a atinge următorul nivel al performanței. Împiedică nevoile și agendele noastre personale să interfereze cu conversațiile deschise, colaborative.

Modestia înghite egoul în exces. Nu este același lucru cu a fi slab, ignorat, indiferent, plictisitor sau ușor de manipulat. Adevărata modestie se caracterizează prin încredere, ambiție și puterea dorinței.

Atunci când Jim collins și-a făcut cercetările pentru Good to Great, modestia a fost una dintre cele două caracteristici distinctive pe care le-a găsit pentru a-i separa pe cei care pot conduce o companie performantă de cei care-și transformă companiile în super-performeri. (Cealaltă trăsătură a fost o dorință profesională intensă.)

O dată ce modestia deschide mintea, curiozitatea este ingredientul activ care duce la explorarea ideilor. Ea ne acordă permisiunea și curajul de a ne testa ideile, de a simți și a crede că sunt reale. Atunci când conducem prin întrebări mai mult decât prin răspunsuri, curiozitatea ne poate scăpa de agenda personală și poate împiedica egoul să intre într-o spirală a lipsei de control.

Veridicitatea este căutarea obișnuită a adevărului. Este cel de-al treilea principiu al managementului egoului. Adesea vrem să auzim doar ceea ce ne susține agenda proprie. Dacă deschiderea și progresul sunt rezultatele modestiei, iar inovația este scopul curiozității, adunci veridicitatea este lumina care dezvăluie adevărul.

Cât de sănătos este egoul vostru?

Alte articole care poate v-au scăpat:

Cum să rezistăm păcatelor capitale ale recrutării

Analiza sistemică a organizațiilor

Cele 5 provocări contemporane cărora trebuie să le facă față directorii generali

Trei personalități indispensabile oricărei afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *