Blog

Blog
Câteva greșeli majore la interviu

Comments (0) - Uncategorized

Câteva greșeli majore la interviu

Am adunat cele mai mari greșeli de la interviurile de recrutare într-o singură listă. Aceasta vă va spune exact ceea ce nu trebuie să faceți, astfel încât managerul de recrutare sau intervievatorul să-și creeze cea mai bună impresie posibilă despre voi.

O „aliniere și o oglindire” insuficientă

În timpul interviului este o idee foarte bună să vă aliniați și să reflectați stilul verbal și fizic al intervievatorului. Acest lucru îl va face pe acesta să se simtă mai confortabil și îi va optimiza abilitatea de a vă asculta mesajul. Iată câteva sfaturi pentru a maximiza această lainiere și reflecție fizică:

  • Lucrați la strângerea de mână;
  • Nici prea puțin, dar nici prea mult contact vizual. Este o linie foarte fină pe care trebuie să o urmați. Recomandarea mea este să lucrați la acest aspect cu un prieten sau membru al familiei și să faceți ajustările necesare;
  • Când sunteți așezați fiți atenți dacă interlocutorul se apleacă în față sau se întinde pe spătarul scaunului și ajustați-vă postura în mod corespunzător;
  • Țineți-vă capul sus și un pic spre spate ca semn al încrederii;
  • Evitați să vă încrucișați brațele sau picioarele deoarece aceste poziții reprezintă o postură defensivă.

Iată și câteva elemente verbale de care trebuie să țineți cont:

  • Dacă interlocutorul nu este jovial, nu încercați să spargeți gheața cu glume. Mai bine aliniați-vă cu ticurile lui verbale printr-un comportament corespunzător;
  • Răspundeți întrebărilor directe în mod onest și concis;
  • Nu vă fie teamă să puneți întrebările potrivite. Este un interviu în două sensuri și trebuie să puneți întrebări pentru a obține mai multe informații despre post;
  • Nu întrebați despre vacanță sau salariu. Așteptați până când l-ați câștigat de partea voastră pe angajator pentru a purta această discuție.
  • Evitați ticurile verbale. Supravegheați-vă răspunsurile și încercați să răspundeți la toate întrebările concis, fără grabă. Trageți concluziile fără să vă grăbiți și acest lucru vă va ajuta să vă controlați nervii, demonstrând că aveți încredere în răspunsurile voastre.

Vorba lungă

Supravegheați-vă răspunsurile și asigurați-vă că nu sunt prea lungi, decât dacă este absolut necesar. Ajungeți la concluzii fără grabă și controlați-vă emoțiile, arătând că aveți încredere în ceea ce spuneți.

Un discurs prea negativ

Discursurile negative se aud adesea în cursul interviurilor, atunci când oamenii vorbesc despre fapte din trecutul lor. Aveți grijă să nu spuneți nimic de rău referitor la foștii angajatori și vorbiți pozitiv despre realizările din trecut. Transformați lucrurile negative în ceva pozitiv. Fiți pregătiți pentru întrebări despre foștii angajatori și despre realizările din trecut, în așa fel încât să puteți răsuci lucrurile negative pentru a vă arăta într-o lumină mai bună.

Cercetări insuficiente înainte de interviu

Prea mulți oameni care-și caută de lucru aplică la prea multe joburi. Atunci când aveți oportunitatea unui interviu, veți dori să arătați că nu sunteți unul dintre acești oameni. De fapt, vreți să le arătați că sunteți candidatul ideal pentru acea poziție. Puteți face asta printr-o explorare dinainte a companiei, a problemelor și îngrijorărilor sale și a persoanei cu care ați putea sau veți susține interviul, întărindu-vă în acest fel candidatura.

Nu vorbiți doar despre voi

Acesta este unul dintre sfaturile cele mai importante. Atunci când aveți oportunitatea de a vorbi despre trecutul vostru, vindeți-vă realizările! Prea des, candidații au o listă mentală a acțiunilor din trecut, mai curând decât a rezultatelor produse de acele acțiuni. Există o diferență enormă între a spune că v-ați ocupat câțiva ani de vânzări și a explica cum ați atins 110% din țintă timp de doi ani, în timp ce ați urmat cursuri de vânzări.

Nu lăsați emoțiile să vă copleșească

Relaxați-vă. Zâmbiți atunci când trebuie. Amuzați-vă. Tratați-i pe toți cei cu care veniți în contact cu respect, inclusiv și mai ales persoana de la recepție. Lucrurile mici spun multe despre caracterul dumneavoastră și ajută în a-i arăta intervievatorului că sunteți o persoană de luat în considerare pentru a fi adăugată echipei lor.

Și până la urmă e doar un interviu! Nu e nici primul și probabil nici ultimul! Abordați-l ca pe o altă experiență din care aveți de învățat.

Cei doi mari contributori la emoții sunt lipsa de pregătire și lipsa clarității. Amândouă pot fi remediate. De exemplu, înainte de interviu, acordați-vă un moment pentru a pune și a răspunde la câteva întrebări pe care probabil le veți auzi la interviu. Exersați-le până când sună natural. Poate că ar fi bine să faceți aceste exerciții în fața oglinzii.

De asemenea, înainte de a merge la interviu, puneți-vă întrebarea de ce vă duceți? Vă susține acesta viziunea postului ideal pentru voi? Este ceea ce vă doriți să faceți pentru peste 40 de ore pe săptămână? Poate că o parte a emoțiilor provin tocmai din disconfortul generat de acest job.

Lipsa exercițiilor suficiente înainte de interviu

Exercițiile duc interviul cât mai aproape de perfecțiune. Rafinați-vă răspunsurile și poveștile pentru a fi naturale și autentice. Puneți-vă întrebări și răspundeți la ele până când le cunoașteți din toate sensurile. Exersați aceste răspunsuri cu prietenii și familia și poate chiar în fața unei oglinzi.

Prea mulți candidați își pierd concentrarea și povestea

Înainte de a merge la interviu, asigurați-vă că aveți o poveste clară în minte – cine sunteți, ce vă interesează și ce vreți să obțineți în urma interviului – astfel încât să puteți transmite aceste lucruri în mod efectiv interlocutorului. Amintiți-vă că aveți ceva de oferit și că sunteți un candidat bun pentru acea poziție. Nu divagați în timpul interviului și nu faceți pași înapoi de pe această poziție. Adesea intervievatorii vor „testa” candidații prin pauze îndelungate sau punându-le anumite întrebări doar pentru a vedea dacă nu cumva aceștia își schimbă povestea. Nu cădeți pradă acestor tactici.

Amintiți-vă să închideți interviul

Spre sfârșitul interviului veți dori să introduceți anumite lucruri în conversație care nu au fost discutate anterior, dar sunt importante pentru candidatura dumneavoastră și/sau să puneți anumite întrebări la care doriți să primiți răspunsuri. Trebuie să intrați în fiecare interviu cu o agendă a ceea ce doriți să comunicați și să luați inițiativa pentru a o duce la bun sfârșit. Interviul este pânâ la urmă o stradă cu două sensuri! Trebuie să puneți întrebări despre lucruri pe care vreți să le aflați. Aveți nevoie de ele, așa cum ei au nevoie de voi.

Amintiți-vă să faceți notițe după interviu

O dată terminat interviul, acordați-vă un moment pentru a reflecta. Puneți pe hârtie punctele importante. Gândiți-vă la întrebările care vi s-au pus. Care au fost răspunsurile voastre? Ce spun întrebările lor despre persoana pe care vor să o angajeze? După ce ați făcut această evaluare, folosiți-vă de punctele relevante extrase din întrebările lor în nota de mulțumire pe care le-o veți trimite și îngrijiți-vă să mai exersați răspunsurile la întrebările care v-au creat dificultăți în așa fel încât, data viitoare când le veți auzi să vă descurcați mai bine.

Articole complementare:

Arta concilierii urgenţei şi managementului în epoca internetului

Google și dumneavoastră: nu sunteți vizibili, nu existați!

Cum să dați impresia că reușiți în orice circumstanțe

Zâmbetul – cel mai bun coach al carierei dumneavoastră

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *