Blog

Blog
Cum să câștigați lucrând cu un lider toxic

Comments (0) - Uncategorized

Cum să câștigați lucrând cu un lider toxic

Dacă lucrați cu un șef rău sau aveți de-a face cu un lider toxic, viața voastră nu e o petrecere în natură…

Liderii toxici își pun amprenta asupra persoanelor cu care lucrează, indiferent de locul și împrejurările în care vin în contact. Liderii toxici, managerii și supervizorii vă pot face viața dificilă și vă pot fura bucuria din viața profesională. Și ei au un efect negativ și asupra afacerilor. Totuși îi găsim peste tot!

În acest articol examinez efectele leadershipului toxic asupra oamenilor și propun tehnici pentru a trata cu o asemenea persoană toxică, fie că este un șef, un profesor, coach sau egal.

O poveste adevărată

În urmă cu câțiva ani mă uitam la un meci de fotbal și am observat cum se agita antrenorul pe margine. Era furios, înjurându-și jucătorii încontinuu și făcându-i în toate felurile, ceea ce avea un efect invers asupra performanțelor jucătorilor săi. Dacă unul dintre ei făcea vreo greșeală majoră îl schimba imediat și-l certa pe un ton ridicat chiar și după ce se așeza pe bancă. Am mai citit după aceea despre el și stilul lui prin presă. Furia și intoleranța lui afecta nivelul de încredere al jucătorilor săi și moralul echipei. Și chiar dacă au câștigat câteva jocuri, nu s-a întâmplat asta datorită stilului antrenorului. Mulți suporteri glumeau spunând că este în ciuda stilului acestuia.

Uitându-mă la acea echipă care juca într-o atmosferă tensionată, neiertătoare și studiind reacțiile antrenorului față de jucătorii săi, m-am gândit la o serie de lideri toxici pe care i-am întâlnit și la trăsăturile lor comune. În business, aceștia pot ruina cultura organizației și îi pot face pe oameni să se simtă mizerabil. Am observat de multe ori cum nefericirea cronică și disperarea afectează munca angajaților și împiedică creșterea organizației.

Trăsături ale liderilor mari

Pe de altă parte, liderii adevărați crează o atmosferă pozitivă în care oamenii pot excela. Ei practică controlul emoțional și gândesc înainte de a acționa. Ei îi inspiră pe oameni și nu-i degradează. Iar oamenii le răspund afirmativ, atingând ținte mai înalte și având realizări mai mari decât ar fi posibil într-un sistem negativ, bazat pe frică.

Asemenea lideri rămân pozitivi și concentrați, fără să permită obstacolelor sau problemelor să-i facă să-și iasă din fire, liderii eficienți conduc prin exemplu.

Leadershipul înseamnă să fii parte din soluție, nu din problemă și să preiei, nu să adaugi ceva la povara celorlalți!

Elemente cheie pentru a supraviețui unui lider toxic

  • Păstrați-vă cumpătul. În loc să vă lăsați antrenat într-un labirint al frustrării și al lipsei de speranță, rămâneți calmi și gândiți constructiv.
  • Observați stilul liderului toxic și încercați să vă puneți în locul lui. Ce puteți afla despre el care să vă ajute să-l înțelegeți mai bine și să-i tolerați lipsurile?
  • Gândiți-vă că ați putea fi capabili de o influență pozitivă asupra liderului. Cum ați da un exemplu util, rămânând calmi și profesioniști? Ați putea transmite o stare de calm și de stabilitate liderului vostru chiar și atunci când sunteți sub presiune?
  • Evitați să vă enervați suficient pentru a începe să-l criticați ori să-l condamnați. Nu veți face decât să înrăutățiți lucrurile. În loc să vă plângeți, gândiți strategic. Poate că există o abordare la care nu v-ați gândit încă.
  • Concentrați-vă pe lucrurile bune. Toți liderii au și plusuri, chiar și cei toxici. Iar oamenii se concentrează rar pe părțile pozitive ale cuiva care le face viața mizerabilă.
  • Gândiți-vă la moduri în care îl puteți ajuta pe lider să fie mai puțin îngrijorat sau nesigur. Ce s-ar putea schimba sau realiza în cadrul sferei voastre de influență pentru a-l ajuta pe liderul toxic să se simtă în siguranță? Ce ați putea face voi sau ceilalți pentru a facilita o asemenea ameliorare sau pentru a asigura o susținere mai mare?
  • Gândiți cu mintea, nu cu frica. Emoțiile puternice vă vor orbi. Detașați-vă de starea emoțională negativă și puneți-vă mintea la treabă. Distrați-vă gândind neconvențional! Provocați-vă pentru a construi noi modalități de percepție a situației și de a pune în mișcare noi resurse pentru a ajuta la rezolvarea problemei. Mergeți până unde nu ați mai ajuns niciodată!
  • Rămâneți puternici și pozitivi indiferent cât de puternic resimțiți toxicitatea cuiva. Aveți întotdeauna o alegere de făcut. Puteți fi striviți de presiune sau să insistați până când găsiți un mod de a face situația tolerabilă ori s-o îmbunătățiți. Începeți cu pași mici. Dacă puteți face una sau două schimbări ale situației, aveți mai multe șanse de succes, de a rămâne puternici.
  • Făceți-vă treaba în a-i ajuta pe ceilalți în mod tacit și modest. Conduceți așa cum trebuie, indiferent de stilurile toxice de leadership din jurul vostru. În acest fel nu veți contribui la haos și nici nu veți face cultura organizațională mai disfuncțională decât este deja!
  • Faceți exerciții de toleranță. Amintiți-vă că toți sunt pe un drum de creștere și dezvoltare și nimeni nu este perfect. Nici măcar voi!

Recadrați experiența

Ajută să vă puneți întrebări legate de ceea ce puteți învăța din această experiență prin care treceți. Și nu ajută să presupuneți că n-ar trebui să fiți acolo și nu ar trebui să vi se-ntâmple vouă asta. Al doilea mod de gândire nu aduce decât necazuri.

Mai bine aprofundați această lecție. Ce competențe puteți deprinde care vă pot ajuta pe viitor? Cum puteți recadra totul pentru a nu mai părea atât de deprimant și a vă putea concentra asupra oportunităților ascunse de dezvoltare personală?

Liderii puternici din orice grup au grijă de propriile relații, păstrând liniile de comunicare deschise și servindu-i pe ceilalți. Da, servindu-i pe ceilalți. Despre asta este vorba în leadership. De a avea grijă de oameni în mod cinstit și autentic, iar ei vă vor urma oriunde!

Concluzii

Atunci când sunteți confruntați cu o situație inconfortabilă, este mai înțelept să nu intrați în panică. Încercați să găsiți o modalitate de a o depăși. Acordați-vă timp și nu abandonați.

Ceea ce veți învăța în acest proces vă poate aduce succesul în multe alte situații viitoare. În plus veți deveni mai înțelepți și mai competenți, mărindu-vă zona de confort în fața adversității! Veți deveni mai valoroși pentru voi și pentru ceilalți învățând cum să negociați în situații dure, fără a permite nimănui să vă compromită atitudinea mentală și să vă distrugă eforturile de leadership.

Supreviețuirea în fața influenței unui lider toxic, în timp ce rămâneți voi înșivă niște lideri puternici, este o sarcină fără sfârșit. Oriunde veți observa un vid de leadership, ieșiți din rând și faceți ce trebuie. Nu opunându-vă celorlalți, ci arătându-le o cale diferită.

Alte articole care v-ar putea interesa:

Principiile managementului echitabil

Cum ne convingem colaboratorii

Ce înseamnă reușita?

Cum să păstrezi un tempo potrivit ca lider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *