Blog

Blog
3 mituri despre leadership și management

Comments (0) - Uncategorized

3 mituri despre leadership și management

Discutând cu oamenii despre acest subiect, îți dai seama că anumite lucruri pot fi descrise cel mai bine ca mituri. Deci care ar fi cele mai comune mituri înrădăcinate în mintea oamenilor referitor la management și leadership? Eu vă propun 3.

Oamenii sunt născuți să fie manageri sau lideri

Nu știu voi ce credeți, dar n-am auzit de părinți cărora li s-a spus în sala de nașteri că bebelușul proaspăt venit pe lume are sau nu genele unui manager sau ale unui lider. Fără niciun dubiu, anumite atribute personale vă pot ușura anumite lucruri. Pe de altă parte, eu consider că, prin mentorat și învățare, oricine poate ajunge un manager sau un lider competent.

Trebuie să fiți… (completați voi)

Ce vă face să alegeți să fiți manageri sau lideri? Cu ce ați completa titlul acestui paragraf?

S-ar putea să credeți că trebuie să fiți:

  • Dispuși să vă sacrificați viața personală în favoarea celei profesionale;
  • Carismatici și plăcuți de toată lumea;
  • Vizionari și foarte creativi;
  • Niște nuci tari care gestionează totul cu o mână de fier.

Data viitoare când vă machiați conform unor presupuneri despre cum ar trebui să fiți, acordați-vă un moment de reflecție pentru a discerne între fapte și ficțiune.

Nu voi fi niciodată la fel de bun ca…

Adesea ne uităm la alții care reprezintă vârful unei anumite profesii, vedem cât de buni sunt și decidem pe loc că nu vom reuși niciodată să ajungem la fel de buni, iar uneori chiar renunțăm să mai încercăm.

Dacă aveți de gând să faceți comparații, aveți grijă să fie valabile, să comparați lucruri echivalente, nu mere cu pere… Nu veți compara niciodată un fotbalist profesionist cu unul care joacă de plăcere în timpul liber, eventual doar duminica. Așa că de ce ați face-o în privința managementului și leadershipului?

În loc de concluzii, vă voi spune un singur lucru: cu toții facem presupuneri și ne creăm propriile mituri despre leadership și management. Problema e dacă vreți să vă îngrijorați răsucind permanent în minte aceste mituri ori vă concentrați asupra căii de urmat pentru a deveni cu adevărat manageri și lideri mai buni?

Alte articole complementare:

Cum vă deconectați în vacanță fără a ieși complet din circuit

Integrarea aportului lui Mintzberg şi al şcolii de la Palo Alto în intervenţiile sistemice în organizaţii

Cultură și competitivitate

Optimizarea productivității

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *