Blog

Blog
Cum să vă amintiți numele persoanelor

Comments (0) - Uncategorized

Cum să vă amintiți numele persoanelor

Asta e capcana. Am trecut cu toții pe-acolo.

Sunteți într-un supermarket, împingându-vă căruciorul de cumpărături când, bang! Dați peste o doamnă cu niște ochi mari, albaștri. Pe care ați întâlnit-o undeva, sunteți siguri, dar unde?

În orice caz, vă amintiți fața și, în special, ochii… Dar cum o cheamă? Înainte ca mintea voastră să treacă mai departe de acest gând, ea vă zâmbește și spune: „Salut Bogdan, ce mai faci?” Și atunci chiar că sunteți prinși în capcană. Ea și-a amintit numele vostru!!

Am auzit de-a lungul anilor o mulțime de variațiuni pe această temă. Adevărul este că majoritatea oamenilor au probleme în a-și aminti numele. Și asta pentru că memoria noastră nu este proiectată să învețe nume. Memoria noastră lucrează cu imagini, acțiuni și emoții.

Dar iată care sunt cei șase pași pe care vă sfătuiesc să-i urmați pentru a nu mai uita vreun nume:

Creați fișiere faciale

Atunci când întâlniți o persoană pentru prima oară, alegeți ceva ce vă atrage atenția la fața ei. Poate că este vorba de nas, de fruntea lată ori de buze. Este important totuși să nu vă opriți la păr (de orice fel) sau la ochelari pentru că acestea se pot schimba în timp. (În fine, și buzele se pot schimba, dar rămân reconoscibile…)

Introducere: opriți-vă și ascultați

Nu vă gândiți la ceea ce veți spune. Prea des ne întâlnim cu cineva și trecem imediat la o altă conversație. Data viitorare când vă întâlniți cu cineva încercați aceste tehnici:

  • Fiți atenți;
  • Repetați-i numele de trei ori. Dar nu exagerați.

Transformați numele într-o poză

Această conversie a numelui într-o imagine este de fapt o traducere în limbajul memoriei. De exemplu atunci când vă întâlniți cu Ioana vă gândiți la o sârmă ghimpată. Atașarea unei imagini de un nume este simplă și pentru că vă loviți de mulți oameni cu același nume veți avea nevoie de mai puține imagini decât credeți.

Faceți poza și lipiți numele persoanei de fața ei sau de partea superioară a corpului

Acest lucru se va scufunda în memoria voastră. De exemplu, dacă ați asociat-o pe Ioana cu sârma ghimpată, acum imaginați-v-o înfășurată în sârmă ghimpată. Asta leagă imaginea de acțiune și acesta e limbajul minții voastre. Faceți imaginea vie și acțiunea memorabilă.

Legați întâi prenumele și apoi numele împreună

Folosiți o legătură de vizualizare atunci când trebuie să vi le amintiți pe amândouă. Dar asigurați-vă că vi le amintiți în ordinea corectă.

Repetați

Această etapă depinde de cât de mult timp vreți să vă amintiți numele. Nu trebuie să faceți asta cu fiecare persoană. Totuși, dacă vreți să vă amintiți ceva pe termen lung, repetați după o oră, o zi, o săptămână.

Și mai ales, amintiți-vă să aveți răbdare cu voi când puneți în practică aceste lucruri. Nu o să vă iasă chiar de la început.

Alte articole complementare:

Copiați pentru a deveni un antreprenor de succes

Cum să prezentaţi perioadele nelucrate din CV-ul dumneavoastră

8 idei preconcepute despre proiectul de digitalizare

Greșeli frecvente în outsourcing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *