Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Ce-l face pe un lider important

Pe măsură ce tehnologia ne-a schimbat abilitatea de a obține vești instantanee din orice colț al lumii și să comunicăm la fel de rapid cu alții, oriunde s-ar afla, există niște așteptări nerealiste că un lider bun poate să dea soluții rapide la probleme complexe.

Avem tendința de a ne evalua leadershipul pe baza popularității, iar aceasta este determinată de ceea ce a făcut pentru a ne face viața mai bună – indiferent de succesul în afaceri ori de fericirea personală.

Un lider bun este unul cu o viziune clară, care înțelege complexitățile problemelor și are un plan de a le rezolva, răbdarea de a găsi și implementa răspunsuri cu care se poate lucra și care își pune planul în acțiune, făcând ajustări de-a lungul drumului.

Uneori realizarea cu succes a acestor acțiuni se poate întâmpla rapid, iar alteori pot dura luni, poate chiar ani pentru a atinge anumite obiective – chiar dincolo de perioada de serviciu a acelui lider.

Auzim adesea cum unii lideri sunt comparați cu oameni vestiți, uneori mai ales datorită faptului că nu sunt populari. Un lider eficient nu încearcă niciodată să obțină o favoare spunând anumite lucruri diferitelor grupuri pentru a le câștiga susținerea și nu face lucruri pentru a câștiga popularitate pe termen scurt. Ei trebuie să ia de fapt decizii complet nepopulare pentru a atinge obiectivele pe termen lung.

Și pot fi date nenumărate exemple în acest sens. Pornind de la Abraham Lincoln – cu o popularitate foarte scăzută în aproape toată perioada vieții sale publice, Franklin Delano Roosevelt – cu deciziile sale contra emigrației înainte de cel de-al doilea război mondial, Margaret Thatcher, Winston Churchill – care a pierdut alegerile imediat după război. Charles Wilson, geniul din spatele succesului General Motors, nu a fost nici el foarte popular.

În afaceri și în politică trebuie să ținem minte că Marii Lideri au curajul de a trăi cu lipsa lor de popularitate. Acest lucru în România, dacă îl mai vedem uneori în afaceri, nu-l vedem niciodată în politică, unde politrucii (pentru că niciunii nu pot fi numiți lideri) care conduc partidele se întrec în promisiuni populare, compensate pe la spate cu măsuri greu de înțeles de publicul larg, dar care sunt mult mai nocive pe termen lung.

Alte articole recomandate:

Cele mai bune citate despre vânzări

Calitatea vieții la locul de muncă impactează performanțele întreprinderii

Cauze ale eșecului în căutarea unui loc de muncă pe care trebuie să le eliminați

Managementul critic și alte moduri de a demotiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *