Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Ce l-a făcut pe Bill Gates să aibă atâta succes?

Au trecut mai mult de 15 ani de când Bill Gates a renunțat la funcția de CEO a Microsoft. Chiar dacă a rămas implicat ca președinte și Chief Software Architect, a fost începutul unei tranziții majore în viața sa. Iată 7 chei ale succesului său, extrase din istoria vieții sale și aplicate fiecărui efort al său.

Implicarea rapidă și învățarea

Nu știu dacă viața are scurtături, dar cu siguranță sunt starturi rapide. Gates a avut unul. În 1969 când era în clasa a VIII-a, când foarte puține școli aveau orice fel de sistem computerizat, școala sa a cumpărat o asemenea mașină, antică aproape pentru generația de azi,  împreună cu blocuri de procesare a timpului. Gates a fost învoit de la orele normale de matematică pentru a învăța să programeze și a fost înrobit de acest lucru. Primul său program de computer a fost un joc de X și 0.

Caută iertarea nu permisiunea

Prea mulți oameni nu reușesc pentru că se rețin singuri. Fie că era nebunia tinereții ori instinctul, Gates nu a picat în această categorie.

Ca un exemplu de început, acel computer din clasa a VIII-a. Când fondurile școlii s-au epuizat eventual, Gates (cu prietenul său Paul Allen și alți elevi) au exploatat bug-uri pentru a obține mai mult timp gratuit la computer. Când au fost prinși, el și ceilalți și-au negociat capacitatea de a găsi bug-uri pentru mai mult timp gratuit de utilizare a computerului.

Apreciați-vă munca

O altă mare problemă pe care o au oamenii de obicei este că le e frică să ceară bani. Nici aici Gates nu a avut vreodată o problemă. La 14 ani scria coduri pentru programul de payrol al unei companii locale; până la 17 ani, el și Allen au lansat o companie care folosea un program de computer pentru a ajuta la contorizarea traficului pe șosea.

Gates s-a luptat să fie plătit și în anii 70, când afacerile erau cel puțin „dificile”. După ce și-a dat seama că amatorii de computere foloseau versiuni piratate ale software-ului său, la 21 de ani a scris „O scrisoare deschisă către pasionați” (hobbyists) spunându-le să „plătească” ca să poată „angaja 10 programatori și să inunde piața de hobby cu software de calitate”.

Învățarea contează mai mult decât școala

Gates era un elev bun – a obținut un scor aproape perfect la SAT – și provenea dintr-o familie care punea mare preț pe educație. S-a înscris la Harvard la 17 ani, dar nu și-a ales un domeniu de studiu. În loc de asta își petrecea timpul folosind computerele de la Harvard.

În al doilea an totuși, Gates a renunțat la Harvard pentru a porni o companie, împreună cu prietenul său din liceu, Allen, și pentru a începe educația reală.

Când ești responsabil, asumă-ți

Este ciudat cum se schimbă percepțiile, dar când conducea Microsoft, Gates avea reputația unui șef dificil, extrem de competitiv. Asemenea contemporanului său Steve Jobs, descrierea reacțiilor sale la adresa angajaților cu care nu era de acord în ședințe era dură. Unul dintre ei descria critica lui Gates ca fiind „devastatoare”.

În același timp, își asuma responsabilitatea. În timpul primilor 5 ani, când superviza toate aspectele de business ale companiei, supraveghea de asemenea (și adesea le rescria) fiecare linie de cod ale produselor companiei. Dacă sunteți destul de bătrâni pentru a fi utilizat MS-DOS sau versiunea originală de Windows, ați folosit produse unde Gates a contribuit masiv la scrierea codurilor.

Fiți omul care prezice viitorul

Evident este mai ușor de zis decât de făcut, dar Gates a întrezărit viitorul în câteva momente cheie. Unul dintre ele – și aceasta este deja una dintre poveștile clasice – a fost în 1980, când a negociat licența sistemului de operare DOS cu IBM pentru un preț de doar 50.000$, dar a avut prevederea să nu transfere și dreptul cde copyright. Ca rezultat, Microsoft a fost capabil să licențieze OS și altor vânzători care clonaseră mașina IBM, creând o piață mai mare și mai profitabilă pentru compania sa.

Și ca un vânt rece: Gates a spus, nu cu foarte mult timp în urmă, că este îngrijorat de amențările mașinilor superinteligente la adresa umanității. Să sperăm că predicția lui nu a fost la fel de clară…

Implicați-vă într-o misiune suficient de importantă

Într-un fel ar trebui să fie în capul listei, pentru că oamenii de succes aleg să se străduiască pentru ceva care le merită timpul.

În cazul lui Gates, să ne întoarcem la începutul anilor 2000, după ce a ieșit din Microsoft și a devenit un filantrop full-time. Folosind exemplele lui John Rockefeller și Andrew Carnegie (dar și mentoratul lui Warren Buffett), Gates și soția lui Melinda sunt printre cei mai generoși filantropi ai Americii, concentrându-se asupra „problemelor mari” despre care cred că guvernele din toată lumea sunt incapabile să le rezolve.

Alte articole care poate v-au scăpat:

De ce este necesară o strategie de achiziție a talentelor

În trei cuvinte despre secretul succesului în management

12 obiceiuri cruciale pentru a vă impune

Ce faceți atunci când șeful vă cere să faceți ceva lipsit de etică ori ilegal?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *