Blog

Blog
Tehnici de citire rapidă

Comments (0) - Uncategorized

Tehnici de citire rapidă

Unii oameni citesc rapid și înțeleg bine, alții citesc încet și înțeleg prost. De aceea avem motive să credem că factorii care determină o citire lentă sunt implicați și în scăderea capacității de a înțelege.

O bună înțelegere depinde de modul în care puteți extrage și reține ideile importante pe care le cititți, nu de cât de repede citiți. Dacă puteți face acest lucru rapid, atunci și viteza dumneavoastră de citire poate fi mărită.

Dacă aduceți citirea rapidă lângă grija pentru înțeles, viteza dumneavoastră de citire va scădea pentru că mintea vă va fi ocupată cu aceste temeri și nu veți fi atenți la ideile pe care le citiți.

Dar dacă vă concentrați pe scopul cititului (localizând ideile principale și găsind răspunsuri la întrebările voastre), viteza și înșelegerea vor crește. Atenția dumneavoastră nu trebuie concentrată pe cât de repede treceți printr-un singur capitol, ci pe cât de repede puteți înțelege faptele și ideile de care aveți nevoie.

Înțelegerea

Înțelegerea în timpul citirii rapide se face mai ușor decât în timpul citirii standard. Și asta pentru că mintea este ocupată cu căutarea sensului și nu a recitirii cuvintelor și propozițiilor. Cititorul mediu își petrece circa 1/6 din timp recitind cuvinte în loc să le citească de fapt. Recitirea întrerupe fluxul înțelegerii și încetinește procesul, de aceea acest obicei trebuie eliminat.

Cum să înțelegem cu ușurință

Scanați mai întâi mental capitolul. Identificați secțiunile cărora autorul le dedică cea mai mare parte a spațiului – unde textul este mai concentrat. Dacă sunt multe diagrame pentru un anumit subiect, atunci acela trebuie să fie un concept important.

Dacă sunteți cu adevărat sub presiunea timpului, puteți sări peste secțiunile cărora li se alocă cel mai puțin spațiu.

Notați-vă începuturile și citiți primele propoziții ale fiecărui paragraf cu mai multă atenție decât restul. Ideea principală se află de obicei acolo. Citiți părțile importante și ideile principale. Concentrați-vă pe substantive și pe propozițiile principale ale fiecărei fraze. Căutați combinațiile substantiv-verb și concentrați-vă mintea asupra lor.

Apoi închideți cartea și întrebați-vă ce știți acum despre subiect și nu știați atunci când ați început.

Reducerea întoarcerilor înapoi

Este important să nu recitiți aceleași fraze din text! Cititorii de slabă calitate citesc și recitesc aceeași frază de nenumărate ori. Acest obicei al „regresiei” dublează sau chiar triplează timpul de citire și adesea nici măcar nu duce la o înțelegere mai bună. O singură citire, atentă și rapidă poate să nu fie întotdeauna suficientă pentru înțelegerea completă a subiectului pe care-l citiți, dar este adesea mai eficientă decât o regresie constantă în mijlocul unei citiri.

Este bine să fiți mai atenți și să faceți mai întâi o previzualizare, înainte de o cititre atentă. Pentru a reduce numărul de ori în care ochii se întorc la un cuvânt sau o propoziție anterioară, folosiți un pointer pe măsură ce citiți. Acesta poate fi un deget, un pix sau orice altceva. Ochii vă vor urmări pointerul, ușurând fluxul citirii rapide. Viteza cu care citiți folosind această metodă va depinde în mare măsură de viteza cu care veți mișca pointerul. Deci pentru a vă accelera citirea, trebuie să măriți viteza pointerului.

Alte articole pe care poate nu le-ați citit:

Arta feedback-ului în managementul eficient şi inteligent

Managementul colaborativ

Cele 7 păcate financiare capitale ale antreprenorului începător

Seniori – cum să vă regăsiţi o activitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *