Blog

Blog
Păcate pe care nu vreți să le comiteți la locul de muncă

Comments (0) - Uncategorized

Păcate pe care nu vreți să le comiteți la locul de muncă

Sunteți un coleg bun ori le amărâți viața celor din jurul vostru? Mulți proclamă faptul că „sunt diferiți în afara locului de muncă”, dar modul în care relaționați cu oamenii cu care lucrați poate avea un efect negativ asupra întregii voastre vieți, dacă nu investiți adecvat în ei. Explorați cele paisprezece trăsături deranjante evidențiate mai jos pentru a verifica dacă obiceiurile voastre la locul de muncă le plac sau nu colegilor și mai ales pentru a ști ce trebuie să faceți dacă descoperiți că răspunsul este afirmativ.

Iar dacă oricare dintre aceste atitudini se apropie de casă, ar trebui să aveți o discuție față-n față cu persoana din oglindă pentru a îmbunătăți atmosfera la locul de muncă.

A fi autoritar atunci când nu sunteți șefi

Nimic nu e mai rău decât un coleg ocupat care crede că e responsabil, mai ales dacă nu este desemnat să fie șef. Există lideri naturali în fiecare loc care vor ține lucrurile sub control atunci când șeful lipsește, dar acea persoană este în general recunoscută de majoritate în acestă calitate fără prea multe discuții. Dacă nu sunteți persoana la care șeful sau ceilalți caută ajutor la nevoie, nu presupuneți că ceilalți vor răspunde pozitiv la ordinele voastre răstite. Ar fi mai bine să păstrați liniștea, ocupându-vă de ceea ce făceați înainte de a vă apuca să-i ghidați pe alții.

A fi înguști la minte

Abordarea voastră nu este întotdeauna cel mai bun mod de a îndeplini o sarcină și fiecare are propriul mod de a-și face treaba. Nu luați ca pe o ofensă faptul că alții nu fac lucrurile așa cum le-ați face voi, dacă modul lor dă rezultate bune pentru ei. Tocmai în asta constă frumusețea umanității, în a găsi fiecare moduri proprii, specifice de a îndeplini o anumită sarcină, care ne fac să ne simțim confortabil. În loc să obiectați, îmbrățișați acest mod de a vedea lucrurile.

A cere feedback și a deveni defensivi când îl primiți

Majoritatea dintre noi au o dorință înăscută de a-i ajuta pe alții, așa că atunci când cineva ne cere un feedback constructiv suntem în general flatați și mai mult decât încântați să-l ajutăm. Dar dacă vreți să cereți un feedback, nu deveniți defensivi și nu vă contraziceți cu cei care vă îndeplinesc cererea. Cu siguranță vă veți îndepărta colegul și s-ar putea să mai pierdeți și un prieten în acest proces. A vă lua la trântă cu o opinie pe care ați solicitat-o este o idee proastă pe orice parte ați întoarce-o.

A fi ineficienți

Cu toții avem zone în viața profesională pe care ne dorim să le îmbunătățim, dar nimic nu-i enervează mai tare pe colegi decât să fie obligați să preia lucruri de făcut de la cineva care nu contribuie destul la sarcinile de serviciu. Semnele că s-ar putea să fiți ineficienți includ:

  • Lucrați în mod constant peste program pentru a vă îndeplini sarcinile. Dacă se presupune că trebuie să lucrați opt ore pe zi, trebuie să fiți capabili să vă îndepliniți sarcinile normale la timp, în condiții normale.
  • Repetați sarcini de-a lungul zilei pe care în mod normal ar trebui să le faceți o singură dată. De exemplu, să spunem că primiți mai multe emailuri pe zi care nu sunt generatoare ale unui venit imediat; fixați-vă anumite perioade în care să vă verificați mailurile în loc să le verificați de câte ori mai intră câte un mesaj.
  • Nu vă documentați munca pe măsură ce o faceți. Dacă munca voastră necesită repetarea anumitor sarcini critice în fiecare zi, spre deosebire de exemplul de mai sus, creați-vă un jurnal pentru a nu uita ce ați făcut. Această schimbare simplă vă va economisi o groază de timp. În definitiv dacă trebuie să repetați anumite sarcini în fiecare zi, zilele se vor amesteca în mintea dumneavoastră la un moment dat datorită rutinei.
  • Șefii vă ocolesc când trebuie să aloce noi responsabilități importante. Acest lucru ar trebui să vă spună că există o problemă. Dacă sunteți atenți, veți observa că angajații bine văzuți, de obicei nu au nicio problemă în a-și crește responsabilitățile și a deveni mai demni de o promovare.

A înjunghia pe la spate pentru a se acoperi

Dacă un coleg vă încredințează un secret, nu-i trădați încrederea folosind informațiile confidențiale pe care vi le-a împărtășit pentru a vă îmbunătăți poziția, mai ales dacă lucrurile sunt un pic tensionate în acest sens. Nu e niciodată o idee bună să vă aruncați un coleg sub roțile trenului pentru a abate săgețile care vin spre voi. Dacă trebuie să o luați pe coajă, asumați-vă asta. Colegul vă va mulțumi și vă va rămâne cu siguranță dator. Nu știți niciodată când veți avea nevoie de o favoare, iar zvonul că ați făcut ceea ce trebuie se va răspândi, chiar dacă a fost dureros.

Evitarea responsabilității

Chiar dacă asta poate părea legată de înfigerea cuțitului în spate, este totuși diferită. Atunci când sunteți angajați într-o companie sunteți responsabili pentru un anumit job specific. Dacă nu vreți ori nu mai sunteți motivați, faceți tuturor o favoare, inclusiv vouă, și găsiți altceva. Nu faceți nimănui niciun bine pierzând timpul pe-acolo și găsind scuze pentru faptul că nu vă faceți treaba așa cum trebuie.

Este admirabil să recunoașteți că munca nu vi se potrivește și să găsiți ceva care vă place și se potrivește un pic mai bine personalității voastre. Atenție însă, dacă tot țopăiți de la un job la altul la fiecare câteva luni, nu puteți da vina numai pe locurile de muncă. Ar trebui să vă mai uitați și-n oglindă după vinovat.

Neasumarea propriilor greșeli

Nimic nu pune mai repede o etichetă de „loser” decât învinuirea unui coleg pentru a vă acoperi urmele. Dacă ați făcut o greșeală, asumați-v-o! De ce ar trebui să primească altcineva „loviturile” pentru greșelile voastre? Oamenii vor face greșeli, iar șefii înțeleg acest lucru. Ei nu sunt la fel de înțelegători cu cineva care nu este un jucător de echipă și dă vina pe alții în loc să rezolve problemele.

Dacă s-a făcut o greșeală, căutați moduri în care puteți învăța și crește cu ajutorul ei și vorbiți despre asta în fața șefului. Mult prea des căutăm un țap ispășitor sperând că nu ni se va da peste mână și ne vom păstra slujba, dar nimeni nu vă datorează nimic dac-o dați în bară. Cel mai probabil veți scăpa relativ ușor dacă veniți cu idei inteligente pentru a preveni repetarea greșelii în timp ce vă asumați întreaga responsabilitate.

A fi buricul pământului în ședințe

Ați fost vreodată la o ședință în care o singură persoană domină „scena” cu probleme insignifiante pentru grup? Dacă aveți aspecte negative care au impact asupra jobului propriu, discutați direct cu șeful, unu la unu. Nu irosiți timpul celorlalți expunându-vă lenjeria murdară în plină ședință. Nu le pasă. Și veți arăta ca și cum nu sunteți un jucător de echipă.

A avea grijă mai mult de treaba altora

Aveți un job și sunteți responsabil de ceva. Și la fel și ceilalți. Să nu credeți niciun moment că vă vor aprecia colegii dacă sunteți tot timpul cu ochii pe ei și le spuneți altora cât de „așa și-așa” își fac treaba. Dacă ar vrea să vă audă opinia sau un feedback, probabil v-ar cere-o. În timpul ăsta, mai bine v-ați gândi cum să vă faceți mai bine treaba voastră. Nu uitați, calul moare de drum lung și prostul de grija altuia!

Cronometrarea celorlalți

Poate că veniți la timp în fiecare zi și nu ați plecat devreme nici măcar o singură zi de când v-ați angajat. Foarte bine! Realitatea nu este aceeași pentru toată lumea, așa că nu trebuie să-i judecați pe alții în funcție de ideile voastre. Dacă plecările și venirile lor sunt o problemă, lăsați-l pe șef să se ocupe de ea. Dacă sunteți șefi, puneți-vă mai întâi întrebarea dacă acei angajați produc valoarea cerută înainte de a-i pune cu tălpile pe cărbuni încinși.

A le permite să plece mai devreme sau să vină un pic mai târziu din când în când poate să merite, dacă este vorba de angajați foarte productivi. Poate fi chiar posibil să fixați un program special, dacă acest lucru duce la fericirea ambelor părți.

A fi mereu în competiție

A fi mereu pe o poziție superioară în relația cu colegii de muncă este o modalitate sigură de a-i face să se întoarcă împotriva voastră la un moment dat. O competiție sănătoasă din când în când n-a rănit pe nimeni, dar e bine să nu adăugați mereu, în fiecare conversație „Ah, da? Ei bine, eu am făcut asta…”, ca și cum ați fi mai buni decât oricine. Încercați să apreciați în mod sincer realizările colegilor și vor fi și ei fericiți atunci când veți face ceva deosebit. Dacă sunteți într-un duel permanent cu colegii voștri de muncă, puteți fi etichetat ca geloși sau narcisiști.

A vă asuma meritele altora

Dacă altcineva a făcut ceva remarcabil, merită să-și primească laudele pentru asta. Nu faceți nimic să-i diminuați această recunoaștere încercâd să legați realizările altora de persoana voastră. Dacă o merită, fiți corecți și pur și simplu felicitați-i sau ajutați-i să-și păstreze lumina reflectorului doar asupra lor.

Împrăștierea bârfelor

Este inevitabil ca oamenii care lucrează împreună să vorbească unii despre alții. Face parte din natura umană. Asigurați-vă însă că nu vă amenințați reputația împrăștiind bârfe sau implicându-vă în manevre de culise. Bârfa nu vă va ajuta pe termen lung, indiferent cât de suculentă poate fi. Păstrați discuția pe tărâmul faptelor cunoscute și problemelor de afaceri și veți fi mai apreciați.

O mică discuție poate fi sănătoasă atâta vreme cât este legată de muncă, iar speculațiile despre viața personală a altora nu e treaba voastră. Dacă viața personală a cuiva îi afectează performanța la locul de muncă, trageți acea persoană deoparte și purtați o conversație ca între adulți despre asta în loc să răspândiți bârfe în speranța că își va schimba comportamentul.

A nu ataca conflictele în mod direct

Este un concept destul de simplu. Dacă aveți o problemă cu cineva, adresați-vă direct acelei persoane cât mai curând posibil pentru a elimina conflictul și a menține o relație de muncă sănătoasă. Dacă sunteți în preajma unei persoane multă vreme, neînțelegerile vor apărea. Ele nu trebuie să vă saboteze munca sau relaționarea, dacă sunt abordate corespunzător.

Alte articole:

5 sfaturi pentru a vă face CV-ul convingător

Lucruri pe care liderii mari le fac întotdeauna, iar managerii obișnuiți se tem să le facă

Citate din Francois Truffaut

Sunteți inteligenți din punct de vedere emoțional?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *