Blog

Blog
Formule de leadership

Comments (0) - Uncategorized

Formule de leadership

Chiar credem că leadershipul de excepție este atât de simplu încât poate fi redus la o singură formulă? Dar ar putea orice formulă să-i explice pe cei ca Gandhi, Jack Welch sau Bill Gates?

Bineînțeles că nu. Ființele umane sunt uimitor de complexe. Interacțiunile dintre indivizi și grupuri sunt încă și mai complexe. Leadershipul reprezintă una dintre cele mai complexe forme de interacțiune umană.

În cadrul oricărei relații lider-discipol se întâmplă o mulțime de lucruri simultan: nevoi ale egoului, nevoi de securitate, nevoi de putere, de aprobare, de afiliere, de realizări, etc., etc. Fără îndoială mulți autori vor continua să ofere formule simple pentru succes.

John Maxwell, dacă luăm doar exemplul lui, a scris destule cărți despre leadership pentru a vă umple o cameră. Liderul ideal al lui Maxwell ar fi, fără îndoială eficient în biserica în care e preot. Dar vi l-ați imagina în mod serios pe liderul tip Maxwell luat în serios în lumea afacerilor sau în cea militară?

Jim Collins, după ce a scris acea carte extraordinară „Good to Great” (De la bine la măreție), s-a hotărât să simplifice fenomenul leadershipului la câteva combinații paradoxale: modest și disponibil ori timid și neînfricat. Și numește aceste combinații NIVELUL CINCI DE LEADERSHIP EXECUTIV, „o necesitate pentru transformarea unei organizații de la una bună la una extraordinară”. Și-l folosește pe Abraham Lincoln ca exemplu de lider executiv de nivelul 5.

Sigur, multă lume îl admiră pe Cinstitul Abe (Honest Abe), dar vi l-ați putea imagina ca CEO la Microsoft sau Amazon? Mie îmi plac modelele mai complexe de leadership mai mult decât toate aceste modele „pop”. Mai complexe, dar care oferă câteva indicații practice.

Modelul meu favorit ia în considerare caracteristicile liderului, cele ale adepților și caracteristicile sarcinilor. În orice situație de leadership, bineînțeles, vrem să ne uităm la caracteristicile liderului. Argumentul meu referitor la aceste caracteristici descrise în literatura „pop” se referă la o tendință de simplificare excesivă.

Și trebuie să mai luăm în considerare și caracteristicile discipolului într-o relație lider-adept. Și au apărut în literatură idei despre caracteristicile discipolilor, dar, din păcate nu au fost foarte populare pentru că nu le-au plăcut oamenilor care vor idei simplificate despre succesul în leadership.

Alte articole pentru dumneavoastră:

Comunicarea în lumea organizațiilor

Creaţi-vă un brand personal

Obiceiuri ale conducătorilor performanţi

În trei cuvinte despre secretul succesului în management

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *