Blog

Blog
6 principii de dezvoltare personală

Comments (0) - Uncategorized

6 principii de dezvoltare personală

Dacă veți întreba o persoană obișnuită ce vrea să schimbe la ea sau la stilul de viață, vă va da cu siguranță o lungă listă de lucruri. Dar ce se întâmplă după aceea? Ce fac oamenii cu acea listă de lucruri, pe care vor să le schimbe sau să le modifice? Continuă să poarte în mintea lor acea listă, ca pe o greutate care-i trage-n jos, rămânând blocați într-o rutină în care nu se întâmplă nimic și nici nu se schimbă nimic?

O autoevaluare a vieții noastre și a ceea ce suntem este cu siguranță necesară pentru creșterea și dezvoltarea personală, dar procesul nu se oprește aici. O dată identificate zonele din viață care trebuie îmbunătățite, trebuie nu numai să căutăm în mod intenționat schimbarea, dar trebuie să avem și un plan cum să o obținem și să ne atingem țintele.

Am citit cu ceva timp în urmă despre principiile „DIVINE” de dezvoltare personală și am rezonat cu aceste elemente, pe care le consider centrale și de bun simț pentru obținerea succesului în viață și în a reuși să scăpați de rutină. Cele șase principii au fost așezate de inventatorul lor într-un acronim în limba engleză și vă las să le descoperiți mai jos.

  • Determinarea – Una dintre cele mai sigure modalități pentru a ieși din rutină este hotărârea de a realiza lucrurile pe care le doriți. Dacă sunteți însetați de succes, avizi de a schimba, această hotărâre vă va alimenta motivația de a vedea rezultatele dorite. Dacă vreți ceva cu adevărat, nimic nu vă va opri să realizați acel obiectiv.
  • Inspirația – De ce vă doriți ceea ce vă doriți? Ce vă inspiră să încercați să creșteți? Dacă sunteți în căutarea unui lucru pentru că v-a spus cineva să faceți asta, s-ar putea să vreți să faceți o reevaluare pentru a verifica dacă chiar vă doriți asta. Dacă nu este ceea ce vă doriți, trebuie să vă decideți de unde vă vine inspirația și să vă mișcați în acea direcție.
  • Viziunea – Trebuie să aveți o viziune. Fără ea cum veți ști ce încercați să realizați în viață? Viziunea vă oferă o imagine ori un plan al lucrului pentru care vă luptați, a destinației către care vă îndreptați. Viziunea vă menține concentrați pe sarcini și vă oferă un anumit simț al direcției.
  • Inițiativa – Oricât de mult ne-am dori ca lucrurile să se întâmple pur și simplu sau să cadă din cer, în realitate, lucrurile se întâmplă extrem de rar așa. Nici un grad de determinare, nicio inspirație sau viziune nu va produce niciun rezultat în lipsa unei inițiative. Dacă acest lucru înseamnă să cereți ajutor, să faceți anumite cercetări sau orice altceva este necesar să faceți pentru a înainta, trebuie să acționați. Chiar dacă este doar un pas mic, este un început…
  • Rețeaua (Network) – Nicio persoană nu poate atinge singură succesul. Ea relaționează și se conectează cu alți oameni de succes care o pot asista în încercarea sa. Dacă nu le spuneți oamenilor ce vreți să realizați, s-ar putea să nu descoperiți resursele umane care vă sunt disponibile. Relaționați! Creați parteneriate strategice. Creați-vă un sistem de suport. Nu vă fie teamă să cereți ajutor.
  • Construcția (Edify) – Acest principiu este de departe cel mai important în dezvoltarea personală. Trebuie să învățați cum să vă clădiți singuri, reafirmându-vă valoarea și importanța, scăpând de convingerile negative și limitative. Chiar dacă este minunat ca alții să vă ajute în această construcție, s-ar putea în multe momente să nu o facă. Și atunci, în loc să renunțați sau să vă pierdeți direcția, trebuie să fiți capabili să vă afirmați singuri.

Dezvoltarea personală este o călătorie fără sfârșit de-a lungul vieții, plină de auto-descoperiri și experiențe fără de sfârșit. Nu ezitați și să nu vă fie teamă să schimbați ceea ce nu merge. Dacă stabiliți niște principii cheie care vă vor menține pe drumul propus în viață, atunci nu vă veți permite să rămâneți blocați!

Alte articole pentru dumneavoastră:

De ce gândurile negative sunt cel mai mare dușman al succesului

Gestionarea stresului înaintea unui interviu de recrutare

Formarea, accelerarea şi maturizarea echipelor

Stăpânirea artei de a spune lucruri bune despre dumneavoastră fără a părea lăudăros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *